Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Всички завършващи средното си образование дължат здравноосигурителни вноски за периода от 1 юли до постъпване на работа или до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение, в страната или чужбина, припомнят от НАП. За целта трябва да подадат еднократно декларация образец №7 в офис на Приходната агенция по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден.

Декларацията се подава 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване, т.е. от 1 юли трябва сами да плащат вноските си за здраве и следва да подадат декларацията до 25 август. В този срок трябва да заплатят и дължимата вноска, но след като вече е подадена декларация образец 7. За 2018 г. минималната здравноосигурителна вноска е 20,40 лв. на месец.

За бъдещите студенти е допустимо да платят предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност, като се информират предварително от висшето учебното заведение за точната дата, когато оттам ще започне осигуряването им.

От НАП напомнят, че от февруари месец тази година е активна нова услуга за притежателите на банкови карти. Те могат да заплатят здравни осигуровки и други задължения администрирани от Агенцията лесно, бързо и без такси, чрез разположените 6 ПОС терминала на гишетата в офиса на ТД на НАП Пазарджик на ул. „Асен Златаров“, чрез виртуалния ПОС терминал или чрез портала за електронни услуги на НАП, работещ при непрекъснат режим.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn