Адвокат Петя Христова Ангелова-Арбалиева ще е шеф на Общинската избирателна комисия

В Централната избирателна комисия е постъпило писмо с вх. № МИ-06-215/150 от 23 август 2019 г. от кмета на община Панагюрище, област Пазарджик, с предложение за състав на Общинската избирателна комисия в общината.

Представени са всички изискуеми документи по чл. 75, ал. 6 във връзка с ал. 3, 4 и 5, чл. 80 и чл. 81 във връзка с чл. 66 от Изборния кодекс и Решения № 600-МИ от 09.08.2019 г. и № 603-МИ от 12.08.2019 г. на ЦИК.

Консултациите са проведени при спазване на изискванията на чл. 76 ИК. В консултациите са участвали представители на парламентарно представените партии и коалиции съгласно Решение № 600-МИ от 09.08.2019 г. на ЦИК.

Протоколът от проведените консултации на 16.08.2019 г. е подписан без особени мнения и възражения.

Не е постигнато съгласие по отношение на състава на Общинската избирателна комисия в община Панагюрище и по отношение на състава на ОИК като е проведен жребий без да е взето предвид отсъствието на представител на коалицията, която има представители в Европейския парламент и обстоятелството, че не е направено предложение от същата.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 75, ал. 11 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначи на 30 август Общинската избирателна комисия в Панагюрище, тя е в състав от 11 членове, както следва:

Длъжност в комисията Име, презиме, фамилия
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петя Христова Ангелова-Арбалиева
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Ботев Стоименов
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Стоянов Деянов
СЕКРЕТАР: Делка Стойкова Мангова
ЧЛЕНОВЕ:

 

Недялка Стойкова Поптолева
  Преслава Събкова Мехтерова
  Мариян Николаев Каблешков
  Анета Галитионова Сапунджиева
  Емилия Георгиева Дошкова
  Иван Петков Иванов
  Петрана Добрева Иванова

Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 7 септември 2019 г.

Всяка ОИК ще има право да наеме допълнителни експерти и технически сътрудници, които да подпомагат тяхната работа през месеците до изборите, които ще взимат заплата съответно по 780 и 560 лева. Наред с това ще бъдат назначени и допълнителни сътрудници, за да борят опашките при предаване на протоколите и книжата в изборния ден от страна на секциите. За целта на тях ще им се отпуска еднократно възнаграждение в размер на 100 лева.

Броят на сътрудниците се определя с решение на ОИК, като за всеки 100 секции ще има по един помощник.

Партии и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК до 11 септември, а в ОИК – до 16-ти, показва пък хронограмата за местния вот на сайта на ЦИК. Крайният срок за регистрация на кандидатските листи за общинските съветници в ОИК пък изтича на 24 септември.

Само ден по-късно ОИК трябва да предостави на ЦИК пълния списък с кандидатите, които ще се борят за вота на гражданите за местен парламент. Самата кампания за вота пък започва на 27 септември. Най-късно до 12 октомври гражданите трябва да подадат заявление до общината, ако искат да гласуват по настоящ адрес, ако той се разминава с постоянния им.

Сумите за заплати на общински избирателни комисии варират в зависимост от това колко секции попадат в техния район. В по-малките общини – с до 350 секции, председателя ще взима по 1060 лева.

Заплатата скача до 1175 за председател на общинска избирателна комисия с до 1000 секции. Най-ниското възнаграждение за обикновен член е 960 лева. Сметките показват, че сумите са увеличени от 110 до 300 лева за различните позиции в комисиите, спрямо местните избори през 2015-та година, когато шефовете на ОИК са взимали между 810 до 1100 лева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn