„Академия за млади доброволци“ в Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания

През 2016 година в Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Дъга”, гр. Панагюрище стартира „Академия за млади доброволци”. Нейната цел е младежите от БМЧК-гр. Панагюрище да бъдат запознати  по-подробно с  различните видовете заболявания/състояния при децата посещаващи дневния център и да придобият по-голяма увереност в общуването с тях по време на приятелски срещи и съвместните занимания.

В началото на февруари се проведе първото обучение на младежите от  БМЧК на тема: „Насоки за работа с деца с  аутизъм”. Лекцията изнесе Нина Калоянова, психолог в „Дъга“. На доброволческата организация бяха дадени конкретни практически насоки за работа с деца от аутистичния спектър – как да привлекат вниманието на детето, да усетят негативизъма у него, да реагират при отдръпване, да усетят това, което детето желае да направи в заниманието или играта така, че да не предизвикат фрустрация у него. Запознати бяха с трите вида основни симптоми, по които да ги разпознаят – нарушението на социалните взаимоотношения, нарушенията на речта и езика, повтарящи се, стереотипни действия.

На 4 април се проведе следващото обучение на младежите на тема:  „Церебрална парализа – познаване на състоянието, проблемите и подходите при работа със засегнатите лица”. Лекцията изнесе  Стойчо Атанасов, рехабилитатор в  дневния център. Присъстващите бяха запознати с нормалните процеси на развитие на децата и очакваните отклонения при церебралната парализа. Представена бе същността на заболяването, както и връзката между мозъчното увреждане и съответните двигателни затруднения. Обучението завърши с практическа част – демонстрация с потребители.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn