Акад. арх. Богоя Сапунджиев с изложба по случай 90- годишнината си в Панагюрище

По случай 90-ата си годишнина акад. арх. Богоя Сапунджиев подреди в родния си град Панагюрище 28-ма самостоятелна, ретроспективна изложба. Тя е озаглавена от автора „Земя завинаги“. Официалното и откриване се състоя на 20-ти октомври в изложбената зала на Театър Дом-паметник и постави началото на творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“, реализиран за пета година от Община Панагюрище.

Арх.Сапунджиев лично посрещаше гостите и с удоволствие даваше автографи върху неговата книга и каталог с картините от изложбата.

Впечатляващата творческата биография на акад. арх. Богоя Сапунджиев припомни неговия внук Богослав, като му пожела да работи все така неуморимо и да ни зарадва с нови творби и в идните години.

Акад. арх. Богоя Сапунджиев е носител на два ордена „Кирил и Методий“, заслужил деятел на културата и кавалер на „Златен век“. Почетен гражданин е на Панагюрище. Реализирал е над 110 филмови и театрални сценографии, включващи заглавия като „Хан Аспарух“, „Златният век“, „Топло“ и други. Художник-постановчик е на повече от 95 театрални, оперни и концертни постановки. Работи над 40 години, като художник-постановчик в Студия за игрални филми „Бояна“. Има 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и европейски галерии и музеи.

Не е честа срещата ни с 90-годишен панагюрец с толкова богат творчески път, учен, общественик, деец в няколко жанра ! Респект към достойния живот, който лъха навсякъде около вас“, каза заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище Галина Матанова. Тя връчи на бележития наш съгражданин юбилейния паметен знак, изработен по повод 140 години от избухването на Априлското въстание – копие на кокардата на Георги Нейчев , златен лъв , в краката му турското знаме с полумесеца и надпис „Свобода или смърт”. Във Ваше лице ние откриваме един съвременен панагюрски будител, радетел на родната история на България“, подчерта г-жа Матанова.

Много ви обичам, панагюрци! Като се каже панагюрец, за мен звучи много!“, така се обърна към своите съграждани акад. арх. Богоя Сапунджиев и им пожела: Така, както сега наблюдавам, Панагюрище непрекъснато се разхубавява, и както беше казано „Цъфти и хубавее прочутий Каменград“, и сега е така. Искам да им кажа, пазете си града, пазете си хубостите на този град! Това е единственият град в света, от който трябва да се учат всички останали градове, по всички въпроси!“

Изложбата ще остане в Панагюрище десет дни. Културните прояви в рамките на творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“ ще продължат до края на октомври.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Разширен репортаж очаквайте по телевизионно студио „Оборище прим“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn