„Ако си дал“ за нуждаещи се

Казват, че и да направиш лошо, и да сториш добро, не е толкова трудно. Една добра инициатива стартира преди броени дни, но вече набира голяма скорост. Благотворителната инициатива се казва “Ако си дал”. Празни улични хладилници в София вече се пълнят с хранителни продукти в помощ на хора в нужда, които по всяко време на денонощието могат да отидат до „хладилника на доброто“ и да се нахранят. Хубавото начинание вероятно ще намери привърженици и в други населени места.
Организатор на инициативата е готвачът Стефан Чолаков, който преди няколко месеца започва да раздава непродадена от деня храна на възрастни хора и социално слаби.

Чолаков има любопитна биография – през 1997 година става известен като най-младият банков обирджия в света. Тогава успява да надхитри системата, като се възползва от пропуски в банковата сигурност. Предава се на полицията, когато разбира, че за кражбата е задържана  касиерка на банката.
Днес името му се свързва с милосърдната инициатива, като ни подсеща, че всеки може да е солидарен и човечен.

Няма как да не сте виждали ровещ в кофите човек, който вероятно ще се нахрани с храната, изхвърлена на боклука от всички нас.

Напазарувах, платих сметките и половината заплата свърши. Така стоят нещата за повечето българи, но въпреки това тонове храна се разхищава. Какво казва статистиката? По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не се хранят пълноценно, а българчетата са едни от тези, които се хранят най-зле в Европа. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.

На фона на тази мрачна статистика обаче се откроява тази за унищожената храна. В България тя е над 670 000 тона годишно. Проучване на Българската хранителна банка показва още, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. От това  губят всички, а най-вече нуждаещите се.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn