Актрисата и писателка Тоня Борисова представи в Панагюрище книгата „Нашенски зевзеци“

На 16-ти септември в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ гостува Тоня Борисова, за да представи пред панагюрска публика новата си книга „Нашенски зевзеци“, която е в съавторство с нейния 98 годишен баща Кръстьо Рибаров. Той е най-възрастният дебютант в света.

Литературната вечер започна с магичния звук от гайдата на Марин Кушлов.

Директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев анонсира книгата и представи в кратце творческата биография на актрисата и писателка Тоня Борисова. Тя пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители певци, инстументалисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли.

Тоня Борисова разказа за своите родители Станка и Кръстьо Рибарови, за дъщеря си Сълзица Борисова, художник, автор на илюстрациите в книгата.

Поради преклонната си възраст, Кръстьо Рибаров не присъства на срещата, но пък бе записал видеообръщение, което присъстващите в библиотечната читалня чуха.

Посланието на тази книга е, че ние трябва да познаваме онези, преди нас, без които нас нямаше да ни има, нямаше да сме такива, каквито сме, въпреки промените на времето“, каза Тоня Борисова и прочете няколко разказа от нея.

„Нашенски зевзеци“ е една ценност, за изпълнения ни с различни и разнообразни стилове книжен пазар. Книгата се чете на един дъх с незабравимите истории и техните послания, предадени чрез диалекта, характерен за всяка част от нашата страна. Образите на героите, оживяват пред читателя със своята пъстрота и създават емоцията, предадена през призмата на автора. Те са описани такива каквито ги е видял и запомнил. Чрез силата на думите, той ни пренася в едно отминало и различно за младите хора време. Време, което ни запознава с духа, бита, културата и морала на едно патриархално общество, което е истинския носител на родовите корени!

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn