Акция по кръводаряване ще се проведе днес в МБАЛ „Уни Хоспитал”

Днес, 23 ноември, в МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище ще се проведе акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване с мото: „Бъди силен, дари кръв!“, под егидата на Министерството на здравеопазването и Районен център за трансфузионна хематология – Пловдив.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 9:00 до 12:30 часа в Дневния стационар на Онкологичния център в болницата.

Кръводаряването е взаимна помощ. Безвъзмездността и доброволността са основни принципи и етични норми на кръводаряването в цял свят.

Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати, са незаменимо лечебно средство и досега нямат създаден изкуствен аналог.

Кой може да дари кръв? 

– Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години и над 50 кг може да дари кръв.

– Кръводаряването е полезно за организма. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и повишава защитните сили на организма.

– Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца.

– Не съществува никакъв риск за кръводарителите.

Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Нито една болест не може да бъде предадена на човека, който дарява кръв!

Количеството на дарената кръв се възстановява като количество за 24 часа, а като качество – 3 до 4 седмици.

ПОМОГНЕТЕ В ИМЕТО НА ЖИВОТА!

ДАРЕНА КРЪВ – СПАСЕН ЖИВОТ!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn