Алпинистът Атанас Скатов представи експедициите си в Панагюрище

В рамките на националната си обиколка, посветена на първото българско изкачване на 4 върха над 8000 м само за 140 дни, алпинистът Атанас Скатов гостува в Панагюрище на 18-ти декември, за да представи пред любителите на природата, планините и приключенията презентацията „4 X 8000 X 140 ДНИ X АТАНАС СКАТОВ“.

В началото на срещата, биографията на госта в кратце представи директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Живо и увлекателно, илюстрирайки разказа си с уникални видео кадри и снимки, Скатов сподели своите преживявания и премеждия по време на трите си успешни експедиции през 2019 г. от проекта „Speed x 14 x 8000 x Vegan”, при които изкачи поредните си четири осемхилядника без консумация на животинска храна – Кангчендзьонга (8586 м), Гашербрум I (8080 м), Гашербрум II (8035 м) и Дхаулагири (8167 м).

По този начин Скатов стана първият и единствен българин досега, изкачил 11 пъти върхове над 8000 м (вкл. два пъти Еверест по различни маршрути), 4 върха над 8000 м в една календарна година само за 140 дни и едва третият човек в света, изкачил 10 върха над 8000 м за 4 години. Амбицията му е догодина да стъпи и на останалите четири осемхилядника на нашата планета – К2 (8611 м), Нанга Парбат (8126 м), Броуд Пик (8047 м) и Шиша Пангма (8013 м), с което ще стане първият българин, изкачил 14-те най-високи върха на Земята (т. нар. „Хималайска корона“).

Скатов разказа и за останалите си експедиции, за началото, когато е започнал да ходи по планините, сподели как се запалва неговата страст : „От ученическите си години имах желание да премина по маршрута Ком – Емине. След като го направих, любовта ми към планината пламна. Оттам нататък реших, че искам да се занимавам със спортове на открито, свързани с планината”.

Зрителите слушаха в захлас за красивите изгреви високо в планината, за стръмните ледници, за непосредствената опасност от лавини, за трудностите и удовлетворението след поредния изкачен връх.

„Защо правя всичко това?“, попита риторично аудиторията Скатов. „За да покажа, че и без консумация на животинска храна човек може да живее напълно нормално. Ето защо апелирам към всички вас да ограничите консумацията си на месо поне с 50%. Това не само ще ви се отрази здравословно, но и ще спомогне за запазване на околната среда, за намаляване на глобалното затопляне и редуциране на вредните емисии, които разрушават озоновия слой.“

В подкрепа на тази кауза през 2019 г. Атанас Скатов основава Фондация „Да спасим планетата“ (“Save The Planet”), чиято първа инициатива е засаждане и възстановяване на горски насаждения у нас.

Скатов презентира също книгите си от поредицата „Над 8000 метра. Дневникът на един веган”, издадени наскоро – „Лхотце и Еверест на един дъх“ и „Чо Ою“, като сподели „Книгите, всъщност са моите дневници, там записвам всичко”.

„Мечтайте и сбъдвайте мечтите си! Всичко е възможно!”, „Само заедно можем да успеем!“ и „Вярвайте силно – без вяра няма как да се получат нещата! – бяха само част от посланията, които 41-годишният пътешественик и мечтател от Сливен отправи към своите почитатели от Панагюрище. „И не забравяйте: „Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли!”, подчерта той. За в бъдеще Скатов си пожела да е здрав и да намери финансиране за следващите си мисии.

На финала на вълнуващата среща алпинистът раздаде десетки автографи и се снима се за спомен с мнозина от присъстващите в камерната зала на театъра.

Гостуването на Атанас Скатов в Панагюрище бе по покана на Николай Карагьозов, учител по физическо възпитание в ОУ „Проф. Марин Дринов“, с финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn