Амбиция: 300 км нови магистрали и да рехабилитираме 1600 км пътища

Изключително съм щастлива, че след толкова премеждия и препятствия, най-накрая успяхме и успешно завършихме изграждането на ЛОТ 2 на автомагистрала „Марица“ в участъка от пътния възел „Димитровград“ до Харманли. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на официалната церемония по пускането на трасето в експлоатация, съобщават от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Павлова  припомня, че строителството на магистралата е започнало през 1979 г. Тогава са построени само 17 км от лявото платно и един участък от 13 км, посочи министърът. Сега, почти 35 години по-късно, ние вече имаме завършени и почти готови 80 км от АМ „Марица“, заяви Павлова и допълни, че тя вече ще може да поеме огромния трафик от границата с Турция при пункт „Капитан Андреево“. През следващите месеци, благодарение на интензивния трафик и усиления труд ще бъде завършен и следващият лот на магистралата от Димитровград до връзката с АМ „Тракия“. Така цялата магистрала с обща дължина 114 км ще бъде завършена до месец октомври тази година, каза още регионалният министър.
Лиляна Павлова изрази надежда, че управлението на премиера Бойко Борисов през първия мандат и началото на втория ще бъде запомнено с 300 км нови магистрали, които трябва да бъдат завършени до края на 2015 година и 1600 км рехабилитирани пътища първи, втори и трети клас. Всички те се финансират предимно със средства от Европейските фондове, подчерта тя и допълни, че инвестициите са в размер на 1.5 млрд. лв. Министърът припомни, че в периода 2009 г. – март 2013 г. са изградени 160 км магистрали, а за довършване са останали 150 км. След две години в опозиция, заварихме 140 км за довършване. Днес имаме волята, желанието и амбицията до края на 2015 година, дори доста по-рано – до месец октомври, след двугодишното забвение, да завършим тези 140 км и така да бъдат изпълнени предвидените 300 км нови магистрали и 1600 км рехабилитирани пътища, каза Павлова. Тя обърна внимание, че инфраструктурата е от изключителна важност за икономиката и създаването на работни места, както и за благоустрояването на българските градове и региони.
Въпреки че магистралата изкушава към високи скорости, ограничението по нея е 140 км/час, каза Павлова и пожела безаварийно пътуване, за да бъде запазен човешкият живот.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn