Американецът Джеси Потестос каза на Панагюрище „доскоро“, а не „сбогом“ със „студена лимонада“

Американецът Джеси Потестос каза „доскоро“, а не „сбогом“ на Панагюрище. Това се случи на вълнуваща прощална вечер, на 26 юни, като неформалният ритуал по изпращането събра негови приятели от „Асарел-Медет“, „Оптикоелектрон“ и „Оптикс“. Джеси беше тук в продължение на една учебна година благодарение на трите компании, които подкрепиха проекта на програма „Фулбрайт“, по който той работи като помощник-учител в Професианалната гимназия. Паралелно с това водеше и курсове по разговорен английски с работещи в трите фирми.

Особено емоционална бе връзката на Джеси с асарелските му ученици. В замяна на знанията по езика на Шекспир, той участва в кампанията „Да изчистим България“, бе посветен в изкуството да натъпчеш панагюрска луканка, направи важни стъпки в земеделието и се запозна с няколко китни селища в региона.

На прощаване присъстващите бяха поздравени от Джеси с няколко песни в акомпанимент на укулеле – симпатична малка китара. В своеобразен химн на приятелството се превърна песента на Д2 „Аз и ти“, изпята от амариканеца на перфектен български с апломб върху рефрена „…студена лимонада носиш ти..“. Освен с много спомени, Джеси си тръгна от Панагюрище и със символен подарък – бяла риза, извезана с красиви български шевици.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn