Американско семейство осинови две деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Панагюрище

Първото осиновяване в Центъра за настаняване от семеен тип за деца в Панагюрище е вече факт. Две 5-годишни момиченца-близначки намериха свой дом. Техни родители са американско семейство, живеещо в щата Пенсилвания. Докато протича процедурата за осиновяване- времето за изчакване решението на Софийски градски съд, кандидат-осиновителите редовно контактували по СКАЙП с децата и се вълнували за тях, и за живота им. Екипът на Центъра полага усилия да подготви психически и поне малко да повдигне завесата за другия свят, който децата не познават.
Семейството от своя страна донася при едно посещение снимки от мястото, където живеят, от дома си. Четиримата тръгват от Панагюрище въодушевени. В Панагюрище обаче остава 14-годишният брат на двете момичета. Тримата успяват да прекарат съвсем малко време заедно, защото те се срещат за първи път именно при настаняването си в Панагюрище през ноември миналата година. Преди това, въпреки че живеели в социални институции на близко разстояние, никога не са се срещали.
Преди заминаването на двете момичета за Щатите, екипът и децата от ЦНСТ им правят прощално изпращане, а близначките си тръгват със специалните албумчета, които по инициатива на управителя на Центъра Людмила Иванова се подготвят за всички настанени там деца. Албумите са кръстени „Историята на моя живот” и в тях грижливо се събира информация за всяко дете, за неговото биологично семейство, рисунки, бележници и много други неща със сантиментална стойност.
Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Панагюрище е реализиран по проект „С мисъл за теб“, схема „Да не изоставяме нито едно дете”, Компонент 2: „Разкриване на социални услуги в общността”, финансиран по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси». Центърът бе открит през октомври 2014 година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn