Ансамбъл “Българе” разтърси Панагюрище със спиращ дъха спектакъл

„Осмото чудо“ – най-въздействащият спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, беше представен на панагюрска сцена на 22 септември, на площад „20 април”, като част от Тържественото отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на Република България в града ни.

Събитието беше от тези, които разтърсват националното самочувствие и оставят трайна следа в съзнанието ти. От тези, които те карат да повярваш в България и да си щастлив, че си българин!

„Осмото чудо“ по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер.

Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев, в образа на унгарския композитор Бела Барток, е негов събеседник по време на пътуването им в „Ориент Експрес“. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на „Българе“, а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.

Напълно искрена гордост от уникалното ни фолклорно наследство изпитаха многобройните зрители на “Осмото чудо”, изпълнили площад „20 април”, оставащи направо без дъх след близо трите часа в магията на завладяващите български ритми, Осмото чудо на света!

Едно изживяване, което наистина спира дъха! И те праща в друго измерение – на гордост, на поклонение пред силата на българските традиции, на непоколебима вяра в Чудото България!

„За нас е чест в деня, в който отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България да бъдем именно тук, в този патриотичен и революционен български град – Панагюрище”, каза на финала хореографът на спектакъла Христо Димитров. Той благодари на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кмета Галина Матанова за поканата.”Обещаваме,че отново ще дойдем, защото има още спектакли, които не сме показали в Панагюрище. А, до тогава, ще продължаваме да разпространяваме най-богатия фолклор на тази планета, българския, ще го правим не само на сцената, скоро ще има и телевизия „Българе”, по този начин ще продължим вече и на медийно ниво да се борим за просперитета, духовното и патриотично израстване на нашата страна”, подчерта Димитров.

Съкровени моменти от своя живот споделиха в събота вечерта със зрителите на спектакъла една от танцьорките в ансамбъл „Българе”, Елена Манолова, която танцува за последен път, тъй като ще се посвети на учителската професия. Младоженците Снежана и Милен Дюлгерови от Панагюрище пък подариха на всички пъстра заря за празника.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn