Ансамбъл „Ламба Ламба“, с.Оборище със специалната награда на журито и приза на патрона на НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“

С две специални награди се завърна Ансамбъл „Ламба Ламба“ при Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий-1912” с. Оборище от VІІІ Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ 2018, който се проведе на 9 и 10 юни,  на открита сцена в с. Арбанаси, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова.

Едната от тях е специалната награда на журито на фестивала, което беше в състав: председател Асен Павлов, художествен ръководител на ансамбъл „Чинари”. В състава на комисията участваха проф. д-р Мария Иванова Иванова – етнолог от ВТУ, Мария Градешлиева – директор на НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, Цвети Шиварова – етномузиколог, водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР, и Никола Колев – хореограф, режисьор и педагог по танцово изкуство.

Другата награда на самодейците от с.Оборище е специалния приз на патрона на фестивала – кмета на гр. Велико Търново Даниел Панов. Наградата е плакет, грамота и парична премия в размер на 100 лева.

Във фолклорния фестивал в с. Арбанаси се включиха и малките танцьори от ДТС”Звънче” при НЧ“Св. св. Кирил и Методий-1912” с. Оборище, които също се представиха много добре в условията на силна конкуренция.

Пътуването и участието на самодейците от НЧ“Св. св. Кирил и Методий-1912” с. Оборище на фестивала „Насред мегдана в Арбанаси“ се осъществи с финансиране от Община Панагюрище по Програма за развитие на читалищната дейност за 2018 година.

Над 1500 участници от всички етнографски области се включиха в VIII Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. Специално за фолклорната надпревара пристигнаха групи от областите София, Враца, Монтана, Добрич, Пазарджик, Ямбол, както и състави от област В. Търново. Най-малкият участник бе на 4 години, а най-възрастният на 87.

Организатор на фестивала е Народно читалище „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство с. Арбанаси. Фестивалът има конкурсен характер по вид изпълнение –обработен и автентичен фолклор.

Националният фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ има следните цели: да представи пред гражданите и гостите на Арбанаси и Велико Търново фолклорните танцови и музикални традициии култура на различните етнографски региони в България; да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни ансамбли в страната; да популяризира българския фолклор; да съхрани, развива и популяризира българските национални традиции , обичаи, занаяти чрез съпътстващите прояви, организирани в рамките на фестивалните дни – училище за народни танци, школи за народни художествени занаяти и демонстрации, пленери и др.
Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ е продължение на фестивала „Хоро сред село“, който се е провеждал в Арбанаси през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на Община Велико Търново.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn