Ансамбъл „Ламба Ламба“, с.Оборище с първа награда от Етнографски фестивал на Средногорието 2018. гр. Стрелча. Достойно се представиха и самодейците от с.Баня

Ансамбъл „Ламба Ламба“ при Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище спечели първа награда, парична премия и плакет в раздел обработен и словесен фолклор на Етнографския фестивал на Средногорието 2018. гр. Стрелча, провел се на 29-ти септември, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова.

Самодейците от с.Оборище се представиха с обичая „Гергьовден”. Тази награда постави прекрасен финал на творческия сезон на Ансамбъл „Ламба Ламба“, след спечелените призове на фестивалите в Радуил и Царацово.

Достойно се представиха на Етнографския фестивал в Стрелча и самодейците от Народно Читалище „Пробуда-1872“ с.Баня, съобщи секретарят на читалището Радка Мутева.

Отличена с втора награда бе младежка автентична група „Пръски от извора“- Задявки край чешмата, с  трета награда бе удостоена автентична фолклорна група“Златна есен“. „Нека благодарим на малки и големи самодейци, които съхраняват традициите на родния край и представят селото ни”, написа в социалните мрежи Мутева.

Участие в Третия Етнографски фестивал на Средногорието 2018. гр. Стрелча взеха над 30 самодейни състава и индивидуални изпълнители в три категории – певчески и инструментален фолклор, танцов фолклор и словесен и обреден фолклор.

Журито бе съставено от изтъкнати професионалисти. За първите две категории то беше в състав: Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика към БНР, доц. Галя Петрова-Киркова- преподавател в АМТИИ -Пловдив и изтъкнатият гъдулар от Оркестъра на БНР и квартета на Теодосий Спасов – Пейо Пеев.

Журито за третата категория бе в състав Светлозар Петров -актьор и режисьор, Мариана Няголова –председател. В него участие взе и председателят на НЧ „Просвещение“ 1871 г. Стрелча, и директорът на Историческия музей в града-Андон Божков.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn