Ансамбъл „Пазарджик“ представя спектакъла “На панагюрската чаршия” на 15 юни

Програма от спектакли под надслов “На панагюрската чаршия” ще представи Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ на 15 юни на сцената на Театър Дом-паметник в Панагюрище, от 19.00ч. Концертът е част от събитията, включени в тазгодишните Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“, организирани за поредна година от Община Панагюрище.

Билетите на касата на Театъра. Цена на билетите: 10, 12 и 15 лева.

Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик” е средище за съхраняване и популяризиране на танцовата, музикална и песенна традиция от пазарджишкия край. Ансамбълът “Пазарджик” е създаден през 1962 г.

Основател на Ансамбъл “Пазарджик” е Александър Начев. Той е създал почти всички музикални състави в град Пазарджик. Негови последователи са Любен Ботушаров, Евстати Евстатиев, Стефан Мутафчиев.

През 1982 г. Главен художествен ръководител и диригент на хора на ансамбъла става Атанас Чолаков. Диригент на оркестъра е Георги Панайотов, а хореографи са Димитър Занков и Иван Кочев.

Огромният репертоар на ансамбъл “Пазарджик” представя уникалното фолклорно богатство на Тракия. Музикантите изпълняват с успех обработки на автентични образци от Пазарджик и региона, написани специално за тях. В репертоара им присъстват и творби от всички области на България. За ансамбъла изтъкнати специалисти в жанра – композитори и хореографи, вече създадоха произведения, които той представя в страната и чужбина.

Творческият път на ансамбъла е белязан и с активна звукозаписна дейност. За фонда на Българското национално радио певците и инструменталистите са реализирали десетки записи, издали са компактдиск, а Българската национална телевизия е направила два великолепни клипа на ансамбъла. Те са заснети сред природата и на сцената, защото членовете на състава гастролират навсякъде – както на концертния подиум, така и на големи национални събития. Видеоклиповете запознават с прекрасните оригинални носии на певци и танцьори, с инструментите, на които свирят музикантите и с характерни фолклорни обичаи, представени автентично.

Магията на Ансамбъла за народни песни и танци “Пазарджик” е позната в различни точки на Европа. С огромен успех музикантите са гастролирали многократно в Русия, Германия, Франция, Полша и страните от Балканския регион.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn