Антибиотиците не се препоръчват за летните вируси

Личните лекари отчитат бум на летните вируси. Най-често причината за неразположенията през лятото са ентеровирусите. От началото на годината са регистрирани близо 11 000 пациенти, боледували от тях, като има увеличение спрямо миналата година. Според докторите най-уязвими са малките деца, тъй като тяхната имунна система е незряла.
Друга причина за повечето неразположения този сезон са продължителните горещини, които намаляват имунитета. Експертите съветват да не се самолекуваме. Летните инфекции може да изглеждат безобидни и да отминават за няколко дни, но неправилното самолечение може да влоши състоянието.
Използването на антибиотици е абсолютно безсмислено, освен това с тях се потиска нормалната стомашно- чревна флора, твърдят епидемиолози. Председателят на Балканското микробиологично дружество акад. Ангел Гълъбов съветва лекарите да изчакат няколко дни преди да изпишат антибиотик.
Експертите съветват ръцете да се мият често, да се внимава и за мухи по храните, които са основни преносители на ентеровирусите. Преди и след влизане във водата по плажове в градски условия или по морето задължително всеки трябва да вземе солиден душ. По този начин предпазваме себе си и околните от вируси.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn