Антоний Кисьов и Маньо Оряшков от РК”Традиция” ще вземат участие във възстановката „Последната битка на краля” във Варна

Членовете на РК”Традиция” –Панагюрище Антоний Кисьов и Маньо Оряшков ще вземат участие във възстановката  „Последната битка на краля” във Варна. Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе в събота, 12 ноември, във варненския квартал „Аспарухово“. 572 години след историческата битка между крал Владислав III и османците на султан Мурад II, тя ще бъде пресъздадена в умален мащаб, с автентично реконструирани средновековни оръжия и доспехи. Последната битка на краля ще бъде пресъздадена от варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот“ за девети път. В „боя“ и тази година ще се включат турци, сърби и румънци. Мечове и алебарди ще завъртят и членове на Средновековно общество Модус Вивенди от София, 18-и Етърски пехотен полк от Велико Търново и Свободни реенактори, съобщават организаторите.

bitka-kral

В епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. След изтощителен поход през Дунавската равнина, на 10 ноември 1444 година кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn