Антоний Кисьов от РК ”Традиция”- Панагюрище ще вземе участие в Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“

Антоний Кисьов от РК „Традиция“-Панагюрище ще вземе участие в първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“, който ще се проведе от 28 до 31 юли във Велико Търново. Антоний, когото мнозина припознават в ролята на Георги Бенковски от възстановките „Мъжество и саможертва”  на 1 май в Панагюрище и „Заклятието на оборищенци” в село Баня , този път ще се превърне в средновековен кожар и ще изработва гривни и медальони в специално оборудвана за целта шатра, разказа пред наш репортер Кисьов. Международният фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“ се организира от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей и дружество „Традиция“ Велико Търново и е разгръщане на миналогдишното събитие, посветено на националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава.Организаторите готвят в крепостта Царевец вълнуващо, загадъчно и приятно изживяване – историческа реконструкция на бит, кухня, занаяти, изкуства и воински умения от периода 12-14 век – времето на династията Асеневци. Духът и атмосферата на средните векове ще пресъздадат едни от най-добрите чуждестранни гpyпи зa иcтopичecки възcтaнoвки от Съpбия,Рyмъния, Русия,Укpaйнa.От бългapcкa cтpaнa щe ce включaт реконструктори от “Традиция”, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на историческите традиции „Авитохол“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик,Проект “Св.Лазар” – Асеновград, Средновековна крепост “Туида” – Сливен, Клуб за средновековни военни изкуства ”Ратина” – Сливен.
На фестивала ще бъдат показани източен и западен образец лагери – оборудвани палатка, шатра и юрта със съответните за периода вещи. Майстори занаятчии ще демонстрират леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. Занаятчиите ще премерят сили и умения в три състезания – за най-добър тъкач, най-умел шивач и най-сръчен майстор на стрели за лък.По време на фестивала ще се приготвя храна за участниците само по автентични рецепти, като публиката ще има възможност да дегустира средновековни ястия от Византия, Ориента и Западна Европа.Предвиден е обособен център за стрелба с лък, където освен демонстрациите, ще се проведе и турнир по стрелба с лък за посетителите и за участниците във фестивала. За първи път в крепостта ще се проведат двубои с меч между воините от различните групи.Любопитните ще се запознаят с театралните постановки от тази епоха, представени от Исторически театър ”Al’entrada” – Киев. Ще могат да разучат средновековен танц или да се насладят на уменията на музикантите от групите.

festival tarnovo

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn