Априлци посрещнаха гости от Турция

Учениците от ОУ „20-ти април“ в Панагюрище посрещнаха 14 ученици и двама учители от училище в град Асипаям, Турция. Визитата на турските деца е част от дейностите по проект „Щастливи, здрави, креативни деца през граници“, по който панагюрското школо работи заедно с училища от Румъния, Кипър и Турция.

Проектът е към програма „Еразъм+“ и се финансира с подкрепата на Европейската комисия. По стара българска традиция домакините ги почерпиха с пита и сол и ги дариха със стръкче здравец. В актовата зала на училището гостите получиха символични подаръци, а панагюрските им приятели бяха подготвили музикална програма. Една от песните, която прозвуча – „Да се хванем на хорото“,  дори беше на турски език. Тя е включена в учебниците по музика за 6-ти клас и учениците я изучават в раздела музика на Балканите. След това домакините показаха на връстниците си своето училище.

DSC06464
Априлци са подготвили за своите гости разнообразна програма, наситена със събития. Гостите от Турция вече посетиха музейните обекти в Панагюрище. Подготвени са презентации за българското училище и проекта, турския град и училището, българската традиционна и здравословна храна. Те ще могат да опитат българската национална кухня, чрез ястията, приготвени от родители на априлци. Предвидена е презентация на Червената книга, засаждане на цветя, работа с природни материали. Ще бъде подредена изложба с природни материали и ще бъдат връчени сертификати. Гостите ще присъстват на годишния акт на ОУ „20- ти април“. Организирани са екскурзии до София, Пловдив и Хисаря. Децата от Турция ще отпътуват за родината си на 24 юни.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn