Археологическата изложба „Емпорион Пистирос в Тракия” гостува в Исторически музей-Панагюрище

На 8-ми юни, в Исторически музей-Панагюрище беше открита изложба „Емпорион Пистирос в Тракия”, организирана от Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” гр. Септември. Гост лектори на мероприятието бяха Виолета Дунева, временно изпълняващ длъжността директор на музея в гр. Септември и Вяра Петрова, уредник, археолог. С кратка презентация Вяра Петрова запозна аудиторията с историята на археологическия обект Емпорион Пистирос.

izl4

Търговският център Емпорион Пистирос е разположен на левия бряг на р. Марица в землището на гр. Ветрен. Археологическите разкопки започват през 1988 г. Откривател и научен ръководител през първите 10 години е проф. Мечислав Домарадски от НАИМ при БАН. Разкопките се осъществяват от международен екип с участието на специалисти от България, Великобритания, Чехия, Франция, САЩ и Канада. Едно от важните открития е известния надпис от Ветрен, който дава името на проучвания обект – Писитрос, а също така и уникалното монетно съкровище съставено от 549 сребърни и три златни монети.

izl2izl3

Гостите на културното събитие имаха възможност да зададат  въпроси и да споделят свои мисли, както и да разгледат подредената изложба с артефакти. Експозицията ще гостува в Панагюрище  до 30-ти юни.

izl1

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn