Асарелци присъстваха на откриването на учебния център за реакция при наводнения в с. Бошуля

Около 90 000 души  редови граждани, кметове и служители на изпълнителната власт, както и участници в доброволните формирования към пожарната ще бъдат обучени как да реагират адекватно при наводнения и последиците от тях. Това ще стане в общо шест специализирани центъра за страната, един от които вече функционира в Бошуля. Официалното му откриване бе на 5 октомври. Двама асарелци присъстваха  на официалното откриване на учебния център за реакция при наводнения в с. Бошуля. Сред поканените на събитието бяха ръководителят на отдел „Безопасност и здраве при работа“ инж. Пенко Палашев и инж. Красимир Кръстев, ръководител на Аварийно-спасителната служба в „Асарел-Медет“. Сред останалите официални лица бяха вътрешният министър Христо Терзийски и главен комисар Никола Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, зам.-областният управител Йордан Кожухаров и др.

Три от центровата са напълно готови – в София, Пазарджик и Бургас. Работата продължава и по тези в Габрово, Шумен и Враца. Те са изградени и оборудвани по проект на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, финансиран по ОП „Околна среда“. Стойността му е 39 000 000 лева.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. На тренировъчните площадки са разположени 19 различни по степен на трудност препятствия, които симулират реалността при възникването на мащабно наводнение. Полигонът дава възможност да се тренират различни оперативни ситуации. Предвидено е на него да практическа тренировка да получат ученици, доброволци, служители на Министерството на вътрешните работи, представители на местната власт и др. Друг основен акцент в проекта е обучението на най-уязвимите, при възникване на критична ситуация, социални групи – децата и хората над 60-годишна възраст.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn