„Асарел-Медет“АД получи четири браншови награди

По време на националното честване на Деня на миньора и 25-годишнината на браншовата организация

Четири награди получи „Асарел-Медет“ АД от Българска минно-геоложка камара по време на националното честване на Деня на миньора и 25-годишнината на браншовата организация на 18 август в София. При големите предприятия „Асарел-Медет“АД получи отличието за най-добри производствени резултати през 2015г. За трета поредна година компанията бе отличена със специалните награди „Безопасност и здраве при работа“ и „Грижа за природата“, а за безпрецедентен пети път, след гласуване на журналисти, бе удостоена и с приза „Социална отговорност“ заради изграждането на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

asarel (2)Отличията бяха връчени на изпълнителния директор инж. Делчо Николов от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, социалния министър Зорница Русинова и зам.-министъра на околната среда и водите Бойко Малинов. asarel (3)

Награди „Безопасност и здраве при работа“ получиха също „Орика Мед“ и „Асарел-Ремонт“ООД, а „Орика Мед“ бе отличено и за най-добри производствени резултати при средните предприятия.
Националното честване на Деня на миньора по традиция се организира от Българска минно-геоложка камара с участието на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа“. Тази година Минната камара чества и 25-годишния юбилей от своето създаване през 1991 г., когато сред инициаторите и учредителите на браншовата организация е ръководството на „Асарел-Медет“.
„През изминалите 25 години имах високата чест и голямата отговорност да бъда председател на Българска минно-геоложка камара и по повод празника преди всичко благодаря на колегите от минерално-суровинната индустрия за гласуваното доверие и за реализираните общи проекти, с които отстояваме и ще продължим да отстояваме нашия девиз „Силни заедно“. Това подчерта в своя юбилеен доклад проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който е председател на Минната камара от нейното основаване и е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“.asarel 4
„Равносметката ни показва, че от онези първи години досега винаги сме инициирали внедряването на международните стандарти и европейските добри практики в нашия бранш и сме съдействали на институциите със своя опит и експертиза за усъвършенстване на нормативната уредба в тази посока“, посочи още той.
„През 2016 г. голямото семейство на БМГК вече наброява 116 членове, които осигуряват повече от 90% от производството на отрасъла на база приходи и представляват всичките 8 подотрасъла на бранша. Но за мен най-големият ни успех е, че бяхме и продължаваме да сме единни. В това е нашата сила. Обективните и субективни трудности, които преодоляхме, не ни позволиха да забравим кои сме и откъде сме тръгнали. Напротив, станахме по-силни и по-единни!“, обобщи председателят на Минната камара по случай четвъртвековния юбилей.
Той направи обстоен анализ за развитието на бранша през 2015г., като подчерта, че спрямо 2014 г. общият добив на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 12%, като при добива на метални полезни изкопаеми ръстът е 4%. Общата стойност на произведената продукция на промишлените предприятия от отрасъла обаче намалява в сравнение с предходната година заради спада на цените на металите на международните пазари. В този отрасъл производителността на труда е най-близка до тази в Европейския съюз, като е над 2,5 пъти по-висока от средната за другите индустриални отрасли в страната, подчертаха още от Българска минно-геоложка камара.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn