„Асарел-Медет“АД почисти коритото на реката в Баня и Бъта

Превантивно почистване на коритото на реката в района на селата Баня и Бъта беше извършено със средства, осигурени от „Асарел-Медет“. Компанията откликна на молбата на кметовете на двете села, като осигури финансиране за над 150 хил. лв. и сключи договор с фирма, която да реализира проекта. Така с помощта на тежка техника бяха премахнати дънери и храсти, които намаляваха проводимостта на речните легла на територията на Баня и Бъта. Кметовете на двете населени места Георги Александров и Димитър Арбалиев благодариха на „Асарел-Медет“АД и припомниха, че такова почистване на река Банска Луда Яна не е правено от дълги години.

Хората се притесняват и съвсем оправдано, защото виждаме какво се случва в различни населени места в България и едно прииждане на реката може да причини големи щети“, коментира кметът на Бъта Георги Александров. „Бяхме длъжни да реагираме. Със заповед на кмета на община Панагюрище Никола Белишки беше сформирана междуведомствена комисия, която начерта мерките и определи кои участъци трябва да бъдат почистени. Тогава изпратих писмо до ръководството на „Асарел-Медет“ и тук е мястото да благодаря лично на изпълнителния директор инж. Делчо Николов, че веднага откликна на нашата молба“, допълни Георги Александров. Той обясни, че от коритото на река Банска Луда Яна в района на село Бъта са иззети около 8 хиляди кубични метра наноси. Почистен е участък с дължина около 1 км.

Жителите на съседното село Баня също са доволни от свършеното и са впечатлени от качественото почистване на речното корито. Кметът Димитър Арбалиев благодари на „Асарел-Медет“ и Община Панагюрище, откъдето са съдействали за бързото придвижване на нужната документация по различните институции.

Почистеният участък е с дължина около 1,2 км, като целият е в урбанизираната територия на селото“, обясни кметът на Баня. „Документацията беше подготвена от отдел „Екология“ на Община Панагюрище и съгласувана с Басейнова дирекция. Обемът от работа не беше малък, но фирмата, която беше наета от „Асарел-Медет“, се справи професионално и в доста кратки срокове. Жителите на Баня са благодарни за почистването и казват, че в такова състояние реката не е била от дълги години“, допълни кметът Димитър Арбалиев.

Дейностите по почистване на речното корито в урбанизираната територия на селата Баня и Бъта бяха възложени на фирма „Балканремонт Инженеринг“, а контролът беше извършен от инж. Иван Смилянов – инвеститорски контрол в отдел „Строителство“ на „Асарел-Медет“АД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn