Астрономическата пролет настъпва днес в 23:24 часа

Астрономическата пролет тази година ще настъпи днес, 20 март в в 23:24 часа Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Дърветата и цветята се събуждат за нов живот. На прелестната им красота и ухания се радват всички.

На този прекрасен ден трябва да почерпят хора с пролетни имена, като Пролет, Пролетка.

Почти с настъпването на първа пролет идва и времето за смяна на часа. В 3:00 часа сутринта на 26 март 2023 година (неделя) ще преместим часовниците си 1 (един) час напред. Отнася се за живущите на територията на Република България.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn