Астрономическата пролет на 2019 г. настъпва днес в 23:58 ч.

Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпва днес, 20 март в 23:58 ч. българско време.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Тази година астрономическата пролет ще дойде с хладно време. Днес облачността ще започне да се увеличава и над югоизточните райони на страната ще има валежи от дъжд. Вятърът ще бъде до умерен и ще донесе по-хладен въздух. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са между 12 и 20 градуса.

В четвъртък облачността ще бъде значителна. Над западните и централните райони на страната ще има валежи от дъжд, а вятърът ще е слаб до умерен. Температурите ще продължават да падат като максималните за деня ще бъдат между 9 и 16 градуса.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn