Астрономическата пролет на 2020 г. настъпва на 20 март в 3:50 часа

Астрономическата Пролет идва на 20 Март 2020 година в 3:50 часа българско време. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

На този прекрасен ден трябва да почерпят хора с пролетни имена, като Пролет, Пролетка.

Дни след настъпване на Пролетта сменяме часовника за пореден път. Това се налага и през 2020 година. След това неудобството ще отпадне за всички в ЕС. Така реши Европейската Комисия.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn