Атакуват ни устойчиви на студ грипни вируси

У нас през тази година заболеваемостта от грип особено в началото на епидемичния сезон достига седмично до 156 на 10 000 души, като критично малък остава броят на поставените ваксини за грип, каза пред „Дарик” професор Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.
С три вируса ще ни атакува основно грипът през тази зима, казват епидемиолози. Щамовете са ни добре познати от изминалите година. Според СЗО те са A/Калифорния (H1N1), който води до свински грип, A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет (Phuket). Освен това експертетите очакват да се среща и B/Брисбейн. Най-вероятно тази година циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври, началото на ноември, както беше през изминалите два сезона.
Пикът на заразата пък най-вероятно ще е в края на януари, както стана миналата зима.

Тази зима ни атакуват устойчиви на студ грипни вируси, казват още епидемиолозите. Традиционно грипът поваля около 300 000 души за целия сезон.

Около 10% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница, най-често с бактериална пневмония. В България няма точни данни за причинената от грип смъртност, но има много проучвания, които сочат повишаване на общата смъртност по време на грипния сезон.
Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкия организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn