Атакува ни летен грип

Летен грип с тежки стомашни неразположения се очаква да се разпространи масово до дни, съобщават вирусолози. Две са неговите разновидности. Единият вирус протича с втрисания, висока температура и ангина, както при зимния. Другият, който ще е по-разпространен, е също с леко повишена температура, но с обилни повръщания и остри стомашни неразположения. Едното заболяване се причинява предимно от адено- и риновируси, а второто от ентеровируси.

Очаква се пикът им да бъде през месец август. Заради високите температури, а след това захлаждането, посещаването на плажове и басейни епидемиолозите и инспекпорите от регионалните здравни инспекции отчитат с 10% по-висока заболеваемост от т. нар. летен грип спрямо миналата седмица.

При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път идват на море. Антибиотиците не помагат и затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Обезводняването на организма може да доведе до сериозни увреждания.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn