Банци почетоха кръста на местността „Света Неделя”

Денят 7 юли се празнува в чест на света Неделя. На този ден в с. Баня населението е излизало на местността „ Св. Неделя”. Това е още едно свято място за селото. Тогава се прави курбан , обща трапеза , кадена от свещеник или най-възрастния, който присъства. Ритуалът е подобен на този , който се прави на Св. Дух , Св. Илия за Илинден . Пак се правел водосвет, изричали се молитви за дъжд , берекет , за здраве на хора и животни, против градушки и наводнения. И на Св. Неделя възлагали надежди , че ще покровителства селото. Денят завършвал с игри , веселие до вековния дъб, разказва секретарят на местното читалище Радка Мутева. Едва ли има жител на селото, който не би могъл да каже къде се намира това свято място.

И тази година на 7 юли по традиция банци почетоха местността „ Света Неделя”. Сложиха венец на святото място и се поклониха. Могилата с каменния кръст е от незапомнени времена, криеща много тайни от древността. Там има вече и новопосаден дъб.

Инициатор за отбелязването на този празник от жителите на панагюрското село години наред е Тони Дунчева.

Четири са светите места, за които се смята, че пазят село Баня от Злите сили. Намират се на четирите ъгли на селото: Св. Неделя, местността „Венеца”, Св. Илия и „Света Петка ”.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn