Банци почетоха кръста на местността „Света Неделя”

Денят 7 юли се празнува в чест на света Неделя. На този ден в с. Баня населението е излизало на местността „ Св. Неделя”. Това е още едно свято място за селото. Тогава се прави курбан , обща трапеза , кадена от свещеник или най-възрастния, който присъства. Ритуалът е подобен на този , който се прави на Св. Дух , Св. Илия за Илинден . Пак се правел водосвет, изричали се молитви за дъжд , берекет , за здраве на хора и животни, против градушки и наводнения.

И на Св. Неделя възлагали надежди , че ще покровителства селото. Денят завършвал с игри , веселие до вековния дъб, разказва секретарят на местното читалище Радка Мутева.

Едва ли има жител на селото, който не би могъл да каже къде се намира това свято място.

Днес 7 юли по традиция банци почетоха местността „ Света Неделя”. Сложиха венец на святото място и се поклониха . Могилата с каменния кръст е от незапомнени времена, криеща много тайни от древността. Днес има вече новопосаден дъб !

Припомняме, че на 7 юли миналата година беше осветен кръст на това свято място”Света Неделя ”, беше направен водосвет и курбан за здраве. Това е последният възстановен каменен кръст, пазител на селото. Последното свято и мистично място за хората от с. Баня.

Четири са светите места, за които се смята, че пазят село Баня от Злите сили. Намират се на четирите ъгли на селото: Св. Неделя, местността „Венеца”, Св. Илия и „Света Петка ”.

През 2018 г., на Петдесетница – един от най-големите православни празници, който се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя, беше осветен кръст на м.”Свети Дух ” в с.Баня. На Илинден, през 2017 година, беше възстановен и осветен кръста в местността „Венеца”.

„Макар в обявена пандемия и извънредна обстановка, ние банци почетохме това свято място, кръста на м.„Света Неделя”, като си пожелахме : Господ Бог да закриля, да дава здраве, благополучие и пази всички !”, сподели Мутева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn