Бан Ки-мун за миграцията: „Спасяването на животи трябва да бъде водещ приоритет“

В мерките си относно миграцията Европа трябва да се съсредоточи върху спасяването на хора, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пред Европейския парламент на 27 май. По време на речта си в Брюксел той изтъкна, че 1 800 души са се удавили в опит да пресекат Средиземно море миналата година: „Европа има важна роля и колективна отговорност за действия. Спасяването на животи трябва да бъде приоритет.“. Борбата с екстремизма и нуждата от устойчиво развитие бяха други основни теми в изказването.
Бан Ки-мун заяви, че ефективни правораздавателни мерки срещу трафикантите няма да бъдат достатъчни и че е нужен всеобхватен подход относно миграционния натиск. Той също така подчерта, че Европа се нуждае от имигранти заради ниския ръст и застаряването на населението си.
По повод на екстремизма генералният секретар на ООН призова за добре премерен отговор: „Утвърждаването на правата на човека и укрепването на върховенството на закона са от ключово значение. Ние винаги трябва да имаме предвид нашата специална отговорност да избягваме реакции спрямо тероризма и насилствения екстремизъм, които могат да влошат проблемите.“.
Освен това г-н Бан Ки-мун изтъкна важната роля на ЕС по отношение на необходимия напредък за устойчиво развитие: „Чрез ангажиментите на национално ниво и политиката си за климата и енергетиката ЕС трасира пътя към едно по-безопасно, по-процъфтяващо бъдеще с по-малки въглеродни емисии за хората в Европа и по света.“.
При представянето на госта председателят на ЕП Мартин Шулц изрази подкрепата на Парламента за работата на ООН: „Европейският съюз и Европейският парламент споделят ключовите цели на Вашата организация: борбата с климатичните изменения и с бедността, както и Вашите усилия в сферата на образованието и устойчивия растеж. В тази борба ние заставаме до Вас.“.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn