Безплатни прегледи на над 180 ученици за гръбначни изкривявания проведе панагюрският „Лайънс клуб“

Над 180 деца от втори клас от училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча бяха безплатно прегледани за гръбначни изкривявания. Инициативата на местния „Лайънс клуб“ се проведе през месец февруари. Профилактичните прегледи се правят за четвърта поредна година и обхващат всички ученици от 2 клас в двете общини.

Прегледите бяха извършени от екип специалисти включващ ортопед д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на Лайънс клуба. На родителите на всеки ученик преминал прегледа беше издадена бланка със заключение от прегледа и препоръки.

След направен анализ на резултатите е видно, че в първа група – здрави са 133 деца, във втора група, които се нуждаят от наблюдение в рамките на една година са 38 деца, а в трета група с напреднал тип сколиоза, насочени за активно лечение са 12 деца.

Общо бяха прегледани 183 деца от 213 ученици във втори клас в двете общини. На останалите деца отсъствали по време на прегледите е предоставена възможност да бъдат прегледани в кабинетите на д-р Николай Николов в удобно за родителите време.

„За разлика от миналата година, когато групата на здравите деца беше най-голяма, тази година се наблюдава завишаване броя на децата, на които е препоръчано наблюдение в рамките от шест месеца до една година , минимален е броят на децата, които имат проблем и трябва активно трябва да се лекуват”, сподели ортопедът д-р Николов.

За първа година панагюрските лъвове бяха подготвили и специална информационна брошура за профилактика на заболяването сколиоза в детската възраст. От нея родители и деца могат да научат какво представлява заболяването,видове, причините за появата му, значението на физическото натоварване и, правилното хранене, профилактика и лечение на сколиозата.

Гръбначните изкривявания при децата най-често се появяват вследствие на мускулен дисбаланс – намалена сила и еластичност на определена мускулна група спрямо друга. Много е важно ранното диагностициране на проблема, тъй като тогава процесът е обратим и е възможно напълно възвръщане на правилната стойка и добрия мускулен баланс между мускулите на тялото. Ако не се обърне внимание, процесът може да се задълбочи и да се засегнат формата и структурата на самите прешлени, вследствие на което, гръбначното изкривяване се превръща в структурно. Причините за появата на изкривяванията са различни: неправилна стойка; слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура; неправилно натоварване при спортни занимания; костни и нервно-мускулни заболявания; тежки ученически раници.

Членовете на „Лайънс клуб“ Панагюрище са си поставили за цел да разработят дългосрочна скринингова програма за профиклактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в двете общини, както и препоръки към родителите и заинтересуваните държавни и обществени организации за превенция на тези тип заболявания.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn