Безплатни прегледи на ученици за гръбначни изкривявания провежда панагюрският „Лайънс клуб“

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 2-ри и 3-ти клас се провеждат във всички училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча. Инициативата се организира за втори година от „Лайънс клуб“- Панагюрище. Прегледите се извършват от президентът д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.
Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата се изследват индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им.Методът за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. След прегледа всяко дете получава медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.

До момента са извършени прегледи на учениците в НУ “Паисий Хилендарски“ гр. Стрелча, в панагюрските ОУ”Проф. Марин Дринов” и СУ”Нешо Бончев” , и ОУ „Отец Паисий“ с. Попинци. През следващата седмица ще бъдат прегледани учениците в ОУ”20 април” и ОУ „Свещеник Недельо Иванов“ с. Поибрене. „За наша радост, установихме че по-голямата част от децата са здрави, по-малка е групата на тези, които трябва да се лекуват”, сподели президентът на „Лайьнс клуб” – Панагюрище д-р Николов.
Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.
След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в общините Панагюрище и Стрелча.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn