Безплатни прегледи на ученици за гръбначни изкривявания провежда панагюрският „Лайънс клуб“

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от вторите класове се провеждат във всички училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча. Инициативата се организира за четвърта година от „Лайънс клуб“- Панагюрище. Прегледите се извършват от д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.


Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата се изследват индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им. Методът за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата.

След прегледа всяко дете получава медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.

До момента са извършени прегледи на учениците в НУ “Паисий Хилендарски“ гр. Стрелча, в панагюрските ОУ”Проф. Марин Дринов”, ОУ”20 април” и СУ”Нешо Бончев” , утре лекарите ще посетят ОУ „Отец Паисий“ с. Попинци. Един е второкласникът в ОУ „Свещеник Недельо Иванов“ с. Поибрене и по преценка на неговите родители, детето ще бъде доведено на преглед в Панагюрище.

„За разлика от миналата година, когато групата на здравите деца беше най-голяма, тази година се наблюдава изравняване с групата на децата, на които е препоръчано наблюдение в рамките от шест месеца до една година , минимален е броят на децата, които имат проблем и трябва активно трябва да се лекуват”, сподели ортопедът д-р Николов.

За първа година панагюрските лъвове са подготвили и специална информационна брошура за профилактика на заболяването сколиоза в детската възраст. От нея родители и деца могат да научат какво представлява заболяването,видове, причините за появата му, значението на физическото натоварване и, правилното хранене, профилактика и лечение на сколиозата.

Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.
След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в общините Панагюрище и Стрелча.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn