Безплатни прегледи на ученици за гръбначни изкривявания организира панагюрският „Лайънс клуб“

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от вторите класове ще се проведат във всички училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча през месец февруари. Инициативата се организира за пета година от „Лайънс клуб“- Панагюрище. Прегледите ще се извършват от д-р Николай Николов и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.

Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата се изследват индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им. Методът за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. След прегледа всяко дете получава медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.

За втора година панагюрските лъвове са подготвили и специална информационна брошура за профилактика на заболяването сколиоза в детската възраст. От нея родители и деца могат да научат какво представлява заболяването,видове, причините за появата му, значението на физическото натоварване и, правилното хранене, профилактика и лечение на сколиозата.

Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.
След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в общините Панагюрище и Стрелча.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn