Безплатни прегледи на ученици за гръбначни изкривявания инициира панагюрският „Лайънс клуб“

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 3-ти и 4-ти клас започват във всички училищата на територията на община Панагюрище и община Стрелча от 01 март 2016 година. Инициативата се организира за първи път от „Лайънс клуб“-Панагюрище и ще обхване около 500 деца. Прегледите ще бъдат извършени от ортопед д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.
Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата ще бъдат изследвани индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им.

Методът за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. Проведени са разговори с директорите на училищата и са изготвени графици за прегледите. След прегледа всяко дете ще получи медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.
Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.
След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профилактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в Общините Панагюрище и Стрелча.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn