Безплатни прегледи на 384 ученици за гръбначни изкривявания проведе панагюрският „Лайънс клуб“

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на 384 ученици от 2-ри и 3-ти клас в училищатата на територията на общините Панагюрище и Стрелча, проведоха от „Лайънс клуб“- Панагюрище. Инициативата се организира за втора година. Прегледите извършиха президентът д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.
Една от основните дейности по програмата бе оглед на гръбначния стълб. Децата се изследваха индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им.Методът за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. След прегледа всяко дете получи медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.

„За наша радост, установихме че по-голямата част от децата са здрави, по-малка е групата на тези, на които е препоръчано наблюдение в рамките от шест месеца до една година , минимален е броят на децата, които имат проблем и трябва активно трябва да се лекуват”, сподели президентът на „Лайьнс клуб” – Панагюрище д-р Николов.
Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn