Бивши военни ще влизат в доброволния резерв без конкурс

Освободени от военна служба български граждани ще могат да заемат длъжности в доброволния резерв без конкурс. Това стана възможно след като Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили, съобщава БТА. С измененията се определи още, че кандидатите за резервисти ще се назначават на трудов договор към Министерството на отбраната.
Друг акцент от закона е, че пределната възраст за доброволния резерв за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери е 55 години. За старшите офицери ще е 60 години, а за офицерите с висши военни звания – 63 години. Парламентът определи и пределната възраст за служба на запасни лица, които не са сключили договор за служба в доброволния резерв и притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили. Тя ще е 55 години.Запасните ще се освобождават от служба и при освобождаване или лишаване от българско гражданство, а запасните с мобилизационно назначение временно ще се отписват от служба в запаса при изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ или „домашен арест“, при отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете или при напускане на страната за повече от шест месеца.
Промените в закона дават възможност по време на обучението на българските граждани да могат да се водят и практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси. Освен това, студентите от висшите граждански и военни училища след преминаване на военна подготовка ще могат да кандидатстват във военни училища за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn