Било квот` било на „Орчо войвода”. От тук насетне – строги правила и санкции за футболните фенове

Служител на МВР запозна детайлно фенове на ФК „Оборище Панагюрище” с нормативните изисквания и правилата, които трябва да бъдат спазвани по време на футболните срещи. Панагюрският футболен клуб намери място в професионалния футбол, а това налага да влязат в сила редица нови изисквания– за спортната база, за начина на организиране на срещите, за опазването на обществения ред по време на мачове, за поведението и на самите футболисти и служители на клуба.
На срещата, която бе организирана днес от ръководството на панагюрския футболен клуб, присъстваха 20 привърженици на отбора, треньорският щаб, председателят на УС на ФК „Оборище Панагюрище” Илия Анчев и футболистите на тима.

Правилата започват още на входа на стадиона с възможните проверки за алкохол, наркотици, оръжие и други непозволени вещи. Редица са нормативно уредените изисквания, с които трябва да се съобразяват феновете – от репликите към съдии, през люпенето на слънчоглед, воденето на домашни любимци, което не е разрешено, до по-грубите прояви на футболно хулиганство. Съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия /ЗООРПСМ/ на трибуните няма да бъдат допускани малолетни лица без придружител, както и лица във видимо нетрезво състояние. Наказателно отговорни лица съгласно действащата уредба са навършилите 16-годишна възраст лица, които са разбирали свойството и значението на своите постъпки и са могли да ги ръководят. Деянията, извършени повторно и тези, свързани с унищожаване и повреждане на имущество, като прояви с по-висока степен на обществена опасност, са съпроводени с по-високи санкции. Така при първо извършено деяние глобата може да бъде от 200 до 500 лева, а задържането в поделенията на МВР от 10 до 15 денонощия, докато при повторно нарушение паричната санкция вече е от 1000 лв. до 2000 лв., а задържането –  от 15 до 25 денонощия.
Осъдените по ЗООРПСМ не могат да обжалват, а този, който веднъж е определен като футболен хулиган влиза в специални регистри, които нямат давност. Районното полицейско управление ще работи в усилен режим по време на всички футболни срещи в града.
Поведението на публиката ще бъде заснето със специални видеокамери, които вече са монтирани на панагюрския стадион, като при извършване на нарушение на закона (хвърляне на бомбички, димки, сбивания и др.), установените от записа лица ще понесат отговорността си по ЗОРРПСМ и Наказателния кодекс.
Утре, 1 август, е първият домакински мач на „Оборище” от  старта в „Б” група срещу „Ботев“ Гълъбово. Цената на входния билет остава 2 лева, а билети ще се продават само на централния вход на „Орчо войвода”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn