Биопроизводството бележи значителен ръст в България

Биологичното производство у нас бележи значителен ръст през последните години. Все повече земеделски производители се насочват към него, нараства и търсенето от потребителите на здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна.
Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на семинар „Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа“ в София.
В последните пет години има трайна тенденция на ежегодно повишаване на площите, върху които се прилагат методите на биологично производство, както и на сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. общите площи възлизат на 74 351 ха, което е с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0.5 % за 2010 г. достига до 1.5 % за 2014 г. Включването в системата на контрол и сертификация за биологичното производство е доброволно.
Основните култури, отглеждани в България по биологичен начин, са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. От зърнено-житните култури такива са основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула.
Друг основен сектор на биологично производство у нас е лозарството и винопроизводството. Последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.
Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18.5%, следвани от козите и овцете.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn