Благодатният огън се очаква да пристигне в Панагюрище около 21.30 часа

Благодатният огън се очаква да пристигне в Панагюрище около 21.30 часа на Велика събота. Той ще бъде донесен в нашия град от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манoлов.

Българската църковна делегация, водена от Врачанския митрополит Григорий, замина днес с правителствения самолет до Израел, за да донесе Благодатния огън от Гроба Господен у нас. Заради COVID-мерките обаче нашите свещенослужители, начело с останаха на летището в Тел Авив. Посланикът ни в Израел получи огъня от църквата на Божи гроб и им го занесе. Църковната делегация вече кацна на Летище „София“, откъдето Благодатният огън ще бъде разпространен в цялата страна.

Миналата година Благодатният огън не беше донесен от Йерусалим заради пандемията.

Ритуалът по слизането на Благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди поклонници на мястото, където се вярва, че е била гробницата на Исус Христос. Православните християни вярват, че слънчевите лъчи, които проникват през църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата. Това тайнство се смята за чудо на Велика събота и се случва всяка година преди Възкресение Христово. След пламването на Благодатния огън, гръцкият патриарх на Йерусалим запалва свещ от него и огънят се раздава на вярващите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn