Близо сто занаятчии събира традиционният панаир на Разпети петък в Панагюрище

Традиционно и тази година празникът на народните занаяти Разпети петък ще събере в Панагюрище най-добрите и атрактивни майстори от цялата страна. Заявки за участие са подали около 100 занаятчии от Панагюрище, Троян, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен, Тетевен, Банско, Добрич и др. Най- малкият участник от занаятчиите е на 4 години , а най- възрастният е 84- годишният Иван Нешев от Троян, който ще дойде с няколко поколения от своите ученици.

В деня на панаира – 22ри април, на площад „20-април“, ще могат да се видят изделия от глина, дърво, кожа, ръчно изработени бижута от естествени материали, мебели от смола. Майсторите ще представят своите творби, облечени в народни носии.

Ще има различни демонстрации – грънчарски колела от Троян и Димитровград, на които ще се изработва керамика на място. Ръчно тъкане на килими на стан ще демонстрира Росица Станева от Варна. Тя залага на съвременното в изработката на тъканите черги. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които се интересуват как се преплитат нишките.

Сергиите с промишлени стоки ще бъдат ситуирани на ул. „Кръстьо Гешанов” , а увеселителните атракции, лакомствата, пресните плодове и зеленчуци ще бъдат разположени на градския пазар. Панаирът на Разпети петък ще започне на 22-ри април и ще приключи по обяд на 23-ти април.

В последните няколко години успяхме да утвърдим Разпети петък като един от най-престижните и очаквани фестивали на народното творчество. Интересът е все-по голям ”- сподели управителят на „Пазари и паркинги” ЕООД Соня Калпакова, позовавайки се на думите на участници в панаира и пожела на жителите и гостите на града приятни мигове на панаира и светли празници.

Палатки с бира и скара ще има седмица по-късно, на Светли петък, в района на общинския пазар, каквато е практиката през последните няколко години. Три палатки ще има на пазара в дните от 28 до 30 април. Собствениците са от Поповица, Казанлък и Пловдив.

На 2-ри май  на местността  Оборище традиционно ще има  предимно скари. Както всяка година ще има и сергии, предлагащи промишлени стоки, лакомства и керамика.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn