Близо 100 паралелки в област Пазарджик очакват гимназисти през есента

Близо 100 са паралелките в средни училища, където ще се осъществява прием на средношколци след 8-ми клас в област Пазарджик. Това става ясно от заповед на Валентина Кайтазова, началник на Регионалното управление по образованието, в която е уточнено, че 95 от паралелките са с редовно обучение и 4 са със задочно, 57 от тях са професионални, 35 – профилирани.

В Пазарджик най-много ще са профилираните паралелки в Езиковата гимназия – 4 за обучение по немски с английски език, две – за английски с немски език и една – за френски с английски език. Три паралелки разкриват в Математическата гимназия – с профили съответно математически, софтуерни и хардуерни науки и природни науки. Две профилирани паралелки ще има и в гимназия „Иван С. Аксаков“ – с хуманитарни науки и природни науки. Единственото в града ни средно училище, залагащо на обучение по изкуства – „Георги Брегов“, отново очаква средношколци за класовете по музика и изобразително изкуство. Други две от големите училища – „Георги Бенковски“ и „Д-р Петър Берон“, залагат на обучение по предприемачество.

Математическата гимназия отново ще има и прием в 5. клас, в две паралелки по 26 деца.

Прием на бъдещи осмокласници в профилирани паралелки са обявили и средни учебни заведения в част от по-малките общини: Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Сърница, Нова махала, а най-много са в община Велинград. Освен в общинския град там през следващата година гимназиален етап на обучение ще има в Драгиново, Кръстава, Пашови и Света Петка.

Допълнителен държавен план-прием на ученици след 10. клас (или след завършване на обединено училище) пък ще има в две паралелки. В Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Пещера са обявили прием за бъдещи машинни монтьори и моделиери-технолози на обувки и кожени изделия (по 13 деца). В СУ „Христо Смирненски“ в Света Петка пък разкриват паралелка от 11.клас с хуманитарни науки.

Най-богат е изборът измежду професионалните паралелки. Такива ще бъдат разкрити във всички общини в региона. Средните училища са се постарали и в разнообразие от предлагани специалности и професии – счетоводство, икономика, мениджмънт, строителство, специалисти за горското стопанство и дървообработващата промишленост, за туризма, програмисти, фризьори, готвачи, строители и др.

Всички заповеди, свързани с приема на ученици за следващата учебна година, както и сроковете за кандидатстване, са достъпни на сайта на Регионалното управление по образованието.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn