Близо 170 хил.лв. е бюджетът за читалищата в общината

Годишната програма за управление на читалищата в община Панагюрище, представена от зам.-кметът „Хуманитарни дейности” Галина Матанова, бе приета на заседанието на местния парламент в четвъртък. Финансирането на читалищата и тази година ще е многопланово чрез държавна субсидия, която се разпределя от комисия, субсидираните бройки са 24, а общият бюджет е 169 920 лева, обясни зам.-кметът.

„Стремежът ни е програмата да допринася като цялостно обогатяване живота, в частност на малките населени места, където читалищната дейност е почти единственият начин за активност и общуване на жителите там.“, заяви ресорният заместник-кмет и подчерта, че програмата е с нова визия в сравнение с 2015 година, а нейна стратегическа цел е утвърждаване на читалищата в общината като културно-просветни средища с активни културни, информационни, социални и граждански функции.

Програмата е структурирана в два приоритета, първият от тях е насърчаване и подкрепа на читалищата за осъществяване на основните им дейности и търсене и прилагане на съвременни форми на работа придаващи съвременна визия на читалищната дейност. Вторият приоритет е разширяване обхвата на дейността на читалищата в обществено значими разпознаваеми от жителите сфери.
Община Панагюрище подпомага творческите изяви на читалищата чрез система за допълнително финансово стимулиране на проектен принцип, обясни още Галина Матанова. Друг инструмент е кандидатстване по Национален фонд култура и европейски програми. Зам-кметът „Хуманитарни дейности“  открои и дарителските договори, с които се подпомага дейността на читалищата. Ще се търси и допълнително финансиране от собствени приходи от ренти, членски внос, такси, билети, наем на помещения, зали и др., заяви още зам.-кметът Матанова.
Председателят на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” Георги Георгиев призова колегите си да подкрепят Годишната програма за управление на читалищата в община Панагюрище, както и да подкрепят всички инициативи на читалищата в община Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn