Близо 400 молби за енергийни помощи на жители от община Панагюрище са подадени за месец време

Приемът за целева помощ за новия отоплителен сезон (2015–2016 година) започна на 1 юли. До 30 юли в Дирекция „Социално подпомагане“ – Панагюрище бяха подадени 394 молби от жители на общината. От тях 2 за отопление с еленергия и 392 за твърдо гориво в пари, показа репортерската ни проверка. Крайният срок за подаването на молби е 31 октомври 2015 година. Целевите помощи за отопление се отпускат за период от пет месеца – от 1 ноември на текущата година до 31 март на следващата. Подпомагат се домакинства с ниски доходи, като държавата поема част от сметките за отопление, независимо от вида му – с твърдо гориво, парно, електроенергия или природен газ. През изминалия вече зимен сезон към 255 хил. домакинства са получили помощ за отопление. Подадените молби са били над 303 хил., коментираха от Агенцията в началото на годината. Размерът на помощта е 72,20 лева на месец. Сумата беше увеличена през октомври заради поскъпването на електроенергията.

От Агенцията уточняват още, че молбите за помощи се подават по постоянен адрес. За настоящия отоплителен сезон 2015/2016 г. е изменен коригиращият коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите – от 1,245 на 1,269. Изменението е с цел да не се допусне отпадане на пенсионери от целево енергийно подпомагане през предстоящия отоплителен сезон само поради осъвременения размер на пенсията им.
За отоплителен сезон 2014/2015 г. 841 молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление бяха подадени от жители на Община Панагюрище в местната Дирекция „Социално подпомагане“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn