Близо 500 молби за безплатни винетки от жители на община Панагюрище

По данни на Дирекция „Социално подпомагане” – Панагюрище от началото на кампанията за снабдяване с безплатни винетки на хора с увреждания за 2020 година до 30 януари бяха подадени 490 заявления от жители на община Панагюрище.

106 000 годишни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на годината в страната. Те са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От това право могат да се възползват хората с 50% намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност до 160 к. с.

В края на месеца изтичат 4 860 безплатни е-винетки. Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ api.bg и на линка https://check.bgtoll.bg.

От АПИ препоръчват заявленията за подновяване на е-винетките да се подават, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.

Хората, които имат право на безплатна е-винетка, трябва да подадат заявление в съответната регионална дирекция на Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок.

Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Пътната агенция, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

От АПИ уточняват, че при прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва до три работни дни да уведоми Пътната агенция, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn