Близо 550 молби за безплатни винетки от жители на община Панагюрище

По данни на Дирекция „Социално подпомагане” – Панагюрище от началото на кампанията за снабдяване с безплатни винетки на хора с увреждания за 2016 година до 15 януари бяха подадени 547 заявления от жители на община Панагюрище. От лятото на 2015 година е в сила промяна в наредбата, според която безплатните винетки вече се дават веднага при подаването на документите. От местната социална дирекция увериха, че има в наличност винетни стикери и от два дни одобрените вече ги получават.
Съгласно наредбата освободени от заплащане на винетни такси при използване на републикански пътища са лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид степен на увреждане и лица, както и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
Заявленията се приемат в дирекциите по местоживеене. Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение за ТЕЛК, лична карта и удостоверение за родствени връзки, ако автомобилът не е на името на инвалида. Безплатните винетни стикери, които са издадени за 2015 г., ще важат до края на януари 2016-а. Новите винетки ще са с валидност до 31 януари 2017 година.
От новата година Агенцията за социално подпомагане вписва в единен регистър обема на двигателя и мощността в конски сили на колите, които са собственост на инвалиди и на родители на деца с увреждания. Промяната е поискана от Агенцията за пътна инфраструктура, за да има контрол дали безплатни винетки се дават само на хора с кола до 2000 куб. см и 160 к.с. Приемът на заявления ще продължи през цялата 2016 година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn