БМЧК ще отбележи Световния ден за борба с рака

Доброволците от младежката организация на БЧК- Панагюрище ще отбележат Световния ден за борба с рака – 4 -ти февруари. На площад „20-ти април” младите червенокръстци ще раздават златни панделки, символ на съпричастност към децата, болни от рак по целия свят и информационни брошури за болестта, съобщи за Oborishte.bg координаторът на доброволната организация Деси Кемилова.  В знак на съпричастност към раково болните , в края на събитието младежите ще пуснат в небето балони с прикрепени към тях малки панделки, символизиращи различните ракови заболявания. Началният час на събитието е 16:00.

 

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци получават тази диагноза.

През 2020 година се навършват 20 години, откакто световната общественост обръща поглед към онкологичните заболявания, като тази година цел на всички държави е значителното редуциране на предотвратимата и безумно висока ранна смъртност от рак.

Тази година отбелязваме и средата на кампанията с мотото „Аз съм и ще бъда”, която да напомня на всички, че личните усилия – от пациентите до учените, които търсят лек, трябва да продължат всекидневната битка за живот.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn