Богатството на панагюрския говор в нова книга

Сборникът с разкази „По панагюрски” на Дида Гемиджиева беше представен на 1 април в НЧ „Виделина – 1865“. Организатори на събитието бяха Лайънс клуб – Панагюрище и читалището. Вечерта започна с песента „Копнеж” на Маргарита Хранова в изпълнение на младия музикален талант Евгения Ангелова, възпитаничка на музикалния педагог Жана Райнова.
За 7 годишната си история Лайьнс клуб – Панагюрище е реагирал адекватно на нуждите на нашия град. Участвал е в осъществяването на важни обществени проекти, подпомагал е талантливи деца и творци. Затова клубът спонсорира издаването на книгата „По панагюрски” на писателя Дида Гемиджиева”, каза президентът на Лайънс клуб – Панагюрище д-р Катя Симеонова и подчерта „За нас като панагюрци, които се гордеят с богатото си историческо минало е важно в този динамичен и несигурен свят, да имаме един остров на спокойствие, който да ни помага да се заредим емоционално, да ни държи здраво стъпили на земята, да ни свързва със здрави корени, каквито са родовите корени. За нас като панагюрци, Възраждането не е свършило през 19-ти век, то продължава и днес, и ще продължава винаги, докато има хора, които да поддържат духа на родолюбивите ни деди. Такива сме всички ние, които днес в тази зала, с гордост ще се насладим на богатството на панагюрския говор.”
2 1Авторката Дида Гемиджиева сподели, че се чувства развълнувана на тази сцена, на която не е била от далечната 1963-та година, когато изиграла ролята на девойката Калина в постановката „Като извор чист”, поставена от Яко Милков. „Причината да напиша този сборник са самите читатели. Разказът „Ние сме си роднина” предизвика одобрението и овациите на публиката при представянето на „Речник на панагюрския говор”. Разказите написах бързо и с лекотата на кореняк панагюрец с творческа дарба и познания за сюжет, интрига, завръзка и развръзка на повествованието, композиционната рамка на разказа и неговата кулминация като прозаичен вид, т.е. умението на писател. Прототипите на героите в разказите са взети от реалния живот. Някои познавах като малка, други са били познати на мама и тате. Разказаната случка е плод на моето въображение, но псувните на чичо Ефтим са чиста реалност. Дунка е събирателен образ на всички дебеланки от града, в него фокусирам и себе си. Шльоко и Шикера, също са събирателни образи. Драгулинчанин е и Робинзон, той на шега ни плашеше с дългата си брада, а ние вървяхме на сюрия след него, когато си слезеше в града. За един писател е важно да познава лично, за да е правдив и убедителен, както мястото на действието в творбата, която създава, така и типичните черти на героите, макар и те да не фиксират дадени реални човеци. Надявам се в този сборник да съм предала характера на панагюреца и неговата реч такива, каквито бяха през моя съзнателен живот. Ако съпругът ми Георги беше до мен тази вечер, сега щяхте да чуете от него нова епиграма за остаряващата дама на сърцето му. Наред с всичко друго ни свързваше и чувството ни за хумор. Хуморът ни събра тази вечер. Чрез хуморът и шегата, ако и да не сме си роднини, всички сме си роднина! За родството и приятелството благодаря!”, каза в заключение Дида Гемиджиева.
stef magiЛесно нарисувах илюстрациите в книгата, авторката вече беше нарисувала образите, аз трябваше само да ги контуря”, сподели художникът на корицата и илюстрациите е художникът Стайо Гарноев.
Панагюрски самодейци представиха част от разказите, включени в сборника. Стоян Цацов прочете „Робинзон”, историята за „Шльоко” представи Стефан Рапонджиев, а Магдалена Джолова разказа „Дунка”.
tsatsovСъс стих поздравиха Дида Гемиджиева нейни приятели и верни читатели, сред които Стефан Илков, поетът Иван Станчев, Михаил Гунчев.
В края на изпълнената с добро настроение първоаприлска вечер стана ясно, че на Дида Гемиджиева й предстои да издаде още две нови книги –седма  книжка от поредицата „Здравей хлапе”, получила финансиране по общинския проект „ Панагюрище – духовност и творчество в едно” и стихосбирка за възрастни „Възлописи”, за която авторката очаква да получи финансова подкрепа от дарители.
stanПрисъстващите на представянето имаха възможност да си закупят книгата „По панагюрски” и да получат автограф от писателката.

kupuvat

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn