Бончевци отбелязаха 182 години от рождението на своя патрон

182 години от рождението на бележития учен Нешо Бончев отбеляза днес, 14 януари панагюрското училище, носещо името на първия професионален литературен критик на България. На поклонение пред бюст-паметника на своя патрон в градския парк, пристигнаха ученици и техните преподаватели от СУ „Нешо Бончев“, предвождани от школското знаме.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитието се проведе без традиционната церемония и при спазване на всички мерки.

Ние сме единственото училище, което носи името на Нешо Бончев“, каза директорът на школото Веска Барова и подчерта: „Днес аз искам да запомните, че Нешо Бончев е нашия патрон, това е нашето светло минало, с което ние можем само да се гордеем. Вие сте нашето бъдеще, а едно от нещата, които трябва да пренесем в бъдещето е паметта на Нешо Бончев, човекът, който заедно с много други просветители и будители, помогна България да я има“.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя от името на Общински съвет-Панагюрище, кметът на община Панагюрище, „Асарел-Медет“АД, много ученици, признателни граждани.

По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев проф. Марин Дринов.

Нешо Бончев е роден в Панагюрище в семейството на Бончо Бояджията и Лула Арбалиева.
Най-авторитетният български литературен критик през Възраждането, поставил на научни основи естетическото отношение на литературното творчество. Завършва местното класно училище и една година е взаимен учител.Две десетилетия живее в Русия. Възпитаник е на Киевската Духовна семинария, а през 1866 година завършва Историко-филологическия факултет на Московския университет. Преподава старогръцки език в московски гимназии.С ентусиазъм подпомага Марин Дринов при създаването на Българското книжовно дружество, става негов дописен член и е сред основните автори на „Периодическо списание”. Превежда „Разбойници“ на Шилер и „Тарас Булба“ на Гогол. Събира народни песни и част от тях предоставя за Сборника на братя Миладинови.
Дава насоки за развитието на реализма в българската литература. Безкомпромисно се бори с пошлостта и невежеството на т.нар. даскалско творчество. През 1874 година се разболява от туберкулоза и болестта не му позволява да се включи в революционните освободителни борби.
Заедно с Райко Жинзифов публикува в руския печат гневни статии за зверствата на турската власт при потушаването на Априлското въстание. Тези разкрития потрисат руската общественост, която застава в защита на поробените славянски братя.
Нешо Бончев дарява земя и парични средства на съгражданите си за построяване на читалищна и училищна сграда. Умира в Москва дни преди Освобождението.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn